پرسشهای متداول پذیرش در بازار پایه
-
از جمله این مزایا میتوان به ارزیابی بهتر عملکرد مدیریت شرکت، دستیابی به معیاریطبق بند ب ماده 99 قانون برنامه پنجم توسعه، معاملات اوراق بهادار ثبتشده در سازمان فقط در بورسها و بازارهای خارج از بورس دارای مجوز امكانپذیر است، بنابراین ورود به بازار پایه برای شرکتهای سهامی عام ثبت شده نزد سازمان بورس (در صورت عدم پذیرش در بورس/فرابورس) الزامی بوده و هرگونه معامله بدون رعایت ترتیبات فوق فاقد اعتبار است. به علاوه در بازار پایه سطح افشا کمتر بوده، دامنه نوسان در تابلو «الف» 5 درصد، در تابلو«ب» 10 درصد و در تابلو «ج» دامنه نوسان وجود ندارد، ضمن اینکه شرکتها در تابلو «ب» و «ج» فاقد معافیت مالیاتی بوده و معاملات در تابلو «ج» به صورت پیوسته انجام نمیشود.
-
شرکتهای سهامی عام ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار باید درخواست درج در بازار پایه را به فرابورس ایران ارائه دهند. شرکتهای مشمول ثبت نزد سازمان شامل دو گروه زیر هستند:
- شرکتهای سهامی عامی که تعداد سهامداران آنها مساوی یا کمتر از 100 سهامدار و بیش از 35 سهامدار باشد و حقوق صاحبان سهام آنها بیش از 100 میلیارد ریال باشد
- شرکتهای سهامی عامی که تعداد سهامداران آنها بیش از 100 سهامدار و حقوق صاحبان سهام آنها بیش از 50 میلیارد ریال باشد
-
تابلوی الف: تابلوی تشکلهای خودانتظام و نهادهای مالی دارای مجوز از سازمان از قبیل بورسها و شرکت سپردهگذاری مرکزی بوده که تصمیمگیری در خصوص پذیرش این شرکتها در تابلوی مذکور بر عهده هیات پذیرش است.
تابلوی ب: در این تابلو، شرکتها باید همزمان دارای شرایط زیر باشند:
- در سال شمسی منتهی به دوره رسیدگی از ضریب نقدشوندگی بالای 10 درصد برخوردار باشند.
- در دوره مالی مورد رسیدگی، مفاد دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان را به تشخیص کمیته درج رعایت کرده باشند.
- سایر شرایط به تشخیص کمیته که حسب مورد در خصوص هر شرکت تعیین و اعلام میشود.
تابلوی ج: شرکتهایی که فاقد شرایط مندرج در تابلوی «الف» و «ب» هستند.
ضریب نقد شوندگی: عبارت است حاصل تقسیم تعداد روزهایی از دوره مالی ناشر که طی آن معاملات سهم در بازار عادی بیش از 0001/0 تعداد سهام ناشر است بر تعداد روزهایی در آن دوره که نماد معاملاتی مربوطه قابل معامله بوده است.
-
تصمیمگیری در خصوص نوع تابلو بر عهده کمیته درج خواهد بود.
-
این شرکتها در تابلوی «ب» درج شده مشروط به اینکه ظرف یکسال از تاریخ تصویب دستورالعمل جدید بازار پایه(28/02/95) شرایط درج در تابلوی«ب» را کسب کند.
-
در صورتی که سهام شرکت بینام باشد باید پیش از آغاز معاملات، سهام به بانام تبدیل شده و در سامانه معاملات ثبت شود.
-
در صورت وجود سهام ممتاز، باید براساس رویه اجرایی مصوب هیاتمدیره فرابورس، امکان نقلوانتقال آنها در سامانه معاملاتی وجود داشته باشد.
-
در صورت ثبت شرکتهای تعاونی سهامی عام نزد سازمان بورس، این شرکتها میتوانند تقاضای درج خود را به فرابورس ارائه دهند.
-
در صورت داشتن شرایط درج در بازار پایه، منعی وجود ندارد.
-
بله! حسابرس شرکت حتما باید از میان موسسات حسابرسی معتمد سازمان انتخاب شده باشد.
-
شرکتهای درج شده در تابلوی «ب» و «ج» مشمول معافیت مالیات عملکرد ذکر شده در بازار اول/دوم نبوده ولی مالیات نقلوانتقال سهام در این بازار نیز معادل 0.5 درصد ارزش معامله است.
-
مدارک لازم جهت درج شرکت در بازار پایه در سایت فرابورس ایران، قسمت فرمها، بخش پذیرش، قسمت بازار پایه و تحت عنوان فرم درخواست درج در بازار پایه قابل مشاهده است.
لینک
-
پس از ارائه درخواست و تکمیل مدارک، موضوع درج شرکت در کمیته درج/هیات پذیرش، مطرح و درصورت موافقت کمیته درج/هیات پذیرش با درج شرکت در بازار پایه، باید افشای اطلاعات در سامانه کدال و سپرده کردن سهام نزد سپردهگذاری مرکزی انجام شود. پس از سپرده کردن سهام و در صورت بالا بودن تعداد سهامداران، شرکت باید توزیع برگ سهام جدید را در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهیهای شرکت در آن چاپ میشود، آگهی کرده و پس از آن درج شرکت در بازار پایه انجام میشود.
-
موارد افشا طبق دستورالعمل اجرایی افشاء اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان جهت ناشران غیربورسی است که در سایت فرابورس ایران در قسمت قوانین و مقررات و بخش دستورالعملها قابل مشاهده است.
لینک
-
خیر- شرکتهای درج شده در بازار پایه الزامی جهت افشاء بودجه در سامانه کدال ندارند.
-
انتقال شرکتها از بازار پایه به بازار اول/دوم فرابورس، منوط به ارائه درخواست پذیرش و تکمیل فرآیند پذیرش است.
حجم معاملات |
|
ارزش معاملات |
|
تعداد معاملات |
|