پرسشهای متداول پذیرش در بازار اول،دوم و SME
-
مواردی همچون امکان تامین مالی آسان و ارزان، افزایش نقدشوندگی سهام، برخورداری از معافیت مالیات عملکرد تا 10 درصد (معافیت مالیات عملکرد 5 درصد بوده و در صورتی که در پایان دوره مالی به تائید سازمان بورس و اوراق بهادار، حداقل 20 درصد سهام شناور آزاد داشته باشند، میزان بخشودگی مالیاتی 10 درصد خواهد بود.)، معرفی شرکت به آحاد جامعه و افزایش اعتبار شرکت، کشف بازاری قیمت سهام و امکان به ثبت رساندن سهام جهت اخذ تسهیلات بهعنوان مزایای پذیرش شرکتها در فرابورس ایران بهشمار میروند.
-
ارزیابی بهتر عملکرد مدیریت شرکت، دستیابی به معیاری برای مقایسه شرکت، ارتقای سیستمهای اطلاعات حسابداری و کنترل داخلی، افزایش میزان نظارت و کنترل سهامدار عمده و نیز بهبود ساختار مالی و اقتصادی و سلامت شرکت در نتیجه رعایت الزامات بورس از جمله مزایای پذیرش در فرابورس ایران است.
-
نقدشوندگی بالا، کاهش ریسک سرمایهگذاری به دلیل ارتقای شفافیت، برخورداری از مالیات نقلوانتقال به میزان 0.5درصد ارزش معامله در مقایسه با 4درصد ارزش اسمی در خارج از بورس، نظارت بر فعالیت شرکتها و پاسخگویی بیشتر مدیران شرکت از جمله مزایایی است که با پذیرش شرکتها در فرابورس ایران نصیب سرمایهگذاران میشود.
-
مواردی همچون نظارت بر عملکرد شرکتها، کنترل حجم نقدینگی، تجهیز پساندازها و منابع مالی کوچک برای طرحهای بزرگ، تقویت عوامل تولید و توسعه رقابت در اقتصاد کشور، افزایش شفافیت اطلاعاتی و مالیاتی، نظارت بر جریان تسهیلات بانکی و جلوگیری از رشد بیرویه معوقات بانکی و به صورت کلی رشد و توسعه اقتصادی کشور از جمله مزایایی است که پذیرش شرکتها در فرابورس ایران برای اقتصاد کشور بههمراه دارد.
-
شرکتهای سهامی عام با شرایط زیر در بازارهای اول، دوم و بازار شرکتهای کوچک و متوسط فرابورس قابل پذیرش هستند:
شرایط بازار اول بازار دوم بازار شرکتهای کوچک و متوسط (SMEs) نزد سازمان ثبت شده باشد ✓ ✓ ✓ سهام بانام باشد ✓ ✓ - ارزش اسمی هر سهم عادی 1000 ریال
- ارزش اسمی سهام ممتاز به مبالغ بالاتر بلامانع استمحدودیت قانونی مؤثر برای نقلوانتقال آن وجود نداشته باشد ✓ ✓ ✓ بهای اسمی آن تماما پرداخت شده باشد ✓ ✓ در صورت وجود سهام تعهدی نیز امکان پذیرش وجود دارد سهام شناور شناور بودن حداقل 10درصد و دارا بودن حداقل 200 سهامدار شناور بودن حداقل 5درصد حسب تشخیص هیات پذیرش SMEs فعالیت حداقل 2 سال از بهرهبرداری حداقل یک سال از تاسیس امکان پذیرش شرکت، در بدو تاسیس وجود دارد سرمایه ثبت شده/ حقوق صاحبان سهام سرمایه ثبت شده حداقل 10میلیارد ریال سرمایه ثبت شده حداقل یکمیلیارد ریال حقوق صاحبان سهام حداقل یکمیلیارد ریال و حداکثر 500 میلیارد ریال زیان انباشته نداشته باشد برنامه عملیاتی مناسبی برای خروج از شمول ماده 141 داشته باشد چشمانداز روشن از سودآوری آخرین گزارش حسابرس مردود یا عدم اظهار نظر نباشد. مردود یا عدم اظهار نظر نباشد. مردود یا عدم اظهارنظر نباشد سیستم اطلاعات حسابداری مطلوب و متناسب
با فعالیتمطلوب و متناسب
با فعالیتفاقد ضعف با اهمیت سودآور بودن ✓ - - نسبت حقوق صاحبان سهام به کل داراییها 15درصد - - دعاوی دارای اثر با اهمیت بر صورتهای مالی نداشته باشد نداشته باشد افشا شود حسابرس معتمد سازمان بورس ✓ ✓ در اولین مجمع عمومی پس از درج میتواند حسابرس معتمد انتخاب کند نداشتن محکومیت قطعی کیفری یا تخلفاتی موثر اعضای هیاتمدیره و مدیرعامل ✓ ✓ ✓
-
هدف فرابورس ایران در پذیرش شرکتها، ساماندهی و هدایت شرکتهایی است که شرایط ورود به بورس اوراق بهادار تهران را نداشته و یا تمایل به ورود سریعتر به بازار سرمایه دارند. از جمله شرایط سهلتر نسبت به بورس تهران میتوان به مواردی مانند پایینتر بودن میزان سهام شناور (حداقل 5 درصد در بازار دوم)، امکان پذیرش شرکتها با سرمایه حداقل یکمیلیارد ریال در بازار دوم و حداقل حقوق صاحبان سهام یکمیلیارد ریال در بازار SMEs ، امکان پذیرش شرکتهای زیانده یا دارای زیان انباشته به شرط داشتن برنامه عملیاتی مناسب برای خروج از زیان، امکان پذیرش شرکتها از بدو تاسیس در بازار SMEs و با گذشت یک سال از تاسیس در بازار دوم و امکان پذیرش شرکتهای با جریان وجه نقد عملیاتی منفی اشاره کرد.
-
علاوه بر آسانتر بودن شرایط پذیرش در بازار SMEs، میتوان به مواردی از قبیل محدودیت در سمت تقاضا برای خرید سهام این شرکتها، نداشتن محدودیت حجمی و دامنه نوسان و متفاوت بودن شیوه معاملات اشاره کرد.
-
خرید سهام در این بازار صرفا توسط اشخاص حقوقی و سرمایهگذاران نهادی امکانپذیر است. سرمایهگذاران نهادی عبارتند از بانکها و بیمهها، هلدینگها، شرکتهای سرمایهگذاری، صندوق بازنشستگی، شرکت تامین سرمایه و صندوقهای سرمایهگذاری ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار، هر شخص حقیقی یا حقوقی که بیش از 5 درصد یا بیش از 5 میلیارد ریال از ارزش اسمی اوراق بهادار در دست انتشار ناشر را خریداری کند، سازمانها و نهادهای دولتی و عمومی، شرکتهای دولتی، اعضای هیاتمدیره و مدیران ناشر یا اشخاصی که کارکرد مشابه دارند.
-
بله! این شرکتها میتوانند درخواست پذیرش خود را به فرابورس ایران ارائه داده و در صورت پذیرش، در فرصت 6ماهه در نظر گرفته شده از تاریخ پذیرش تا درج شرکت، اقدام به تبدیل شخصیت حقوقی شرکت به سهامی عام کنند.
-
طبق بخشنامه اداره ثبت شرکتها، امکان تبدیل این نوع شرکتها وجود ندارد. بنابراین در حال حاضر پذیرش آنها در فرابورس ایران امکانپذیر نیست.
-
در حال حاضر امکان پذیرش این شرکتها در بازارهای اول و دوم فرابورس ایران وجود ندارد، اما شرکتهای تعاونی سهامی عام در صورت دارا بودن شرایط درج در بازار پایه، امکان درج و معامله در تابلوهای «ب» و «ج» بازار پایه را دارند. ضمن اینکه مصوبه ایجاد ابزارهای خاص تامین مالی بخش تعاون در بازار سرمایه توسط دولت مصوب شده که فرابورس ایران با همکاری سازمان بورس، در حال تدوین دستورالعملهای اجرایی به منظور پذیرش شرکتهای تعاونی است که متعاقبا اعلام میشود.
-
در صورت دارا بودن شرایط پذیرش منعی جهت ارائه درخواست وجود ندارد. بنابراین تعیین زمان بهرهبرداری و ارائه برنامه از وضعیت سودآوری آتی شرکت حائز اهمیت است.
-
بله! این شرکتها میتوانند با ارائه برنامه عملیاتی مناسب برای خروج از زیان یا زیان انباشته و یا ارائه طرح توجیهی مبنی بر وجود چشمانداز روشن از سودآوری فعالیت، درخواست خود را برای بازار دوم یا SMEs به فرابورس ایران ارائه دهند.
-
در صورتی که درخواست پذیرش مربوط به بازار اول یا دوم باشد، صورتهای مالی ارسالی برای درخواست باید توسط حسابرس معتمد سازمان بررسی شده باشد، اما در بازار SMEs، ارائه تعهد شرکت مبنی بر تغییر حسابرس در اولین مجمع عمومی پس از پذیرش یا درج، کفایت میکند.
-
اسامی حسابرسان معتمد سازمان بورس در سایت سازمان بورس در قسمت نهادهای مالی تحت نظارت قابل مشاهده است.
-
در بازار SMEs این امکان برای شرکتهای سهامی عام وجود دارد. اما در بازار دوم، شرکتهای سهامی عام میتوانند با گذشت یک سال از تاسیس، اقدام به ارائه درخواست پذیرش کنند. لازم به ذکر است که شرکتهای سهامی خاص با توجه به نیاز به گذشت حداقل 2 سال از تاسیس جهت تبدیل به سهامی عام، امکان پذیرش در زمان مذکور را ندارند.
-
متقاضی پذیرش، در صورت دارا بودن سهام بینام باید سهام خود را به بانام تبدیل کند. در بازار SMEs این امکان وجود دارد که شرکت پیش از درج در بازار SMEs اقدام به تبدیل سهام خود به بانام کند.
-
طبق مواد 44 الی 46 قانون تجارت، باید مراتب در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهیهای شرکت در آن درج میشود، سه نوبت آگهی هر یک به فاصله 5 روز منتشر و مهلتی که کمتر از ششماه از تاریخ اولین آگهی نباشد به صاحبان سهام داده شود تا برای تبدیل سهام خود به مرکز شرکت مراجعه کنند. در آگهی تصریح خواهد شد که پس از انقضای مهلت مزبور کلیه سهام بینام شرکت باطل شده تلقی میشود.
-
امکان پذیرش شرکتهایی که دارای سهام ممتاز هستند در بازار اول یا دوم وجود ندارد، اما این شرکتها میتوانند در بازار SMEs پذیرش شوند. ضمن اینکه این شرکتها در صورت داشتن شرایط درج در بازار پایه و در صورتی که براساس رویه اجرایی مصوب هیاتمدیره فرابورس ایران، امکان نقلوانتقال آنها در سامانه معاملاتی وجود داشته باشد، امکان درج در بازار پایه را دارند.
-
شرکت جهت شروع فرآیند پذیرش باید آخرین صورتهای مالی حسابرسی شده شرکت (با در نظر گرفتن سال مالی شرکت) را به همراه نامه درخواست پذیرش به فرابورس ایران ارائه دهد. پس از ارجاع پرونده به واحد پذیرش و مطالعه آن، با شرکت تماس و در صورت نیاز جلسهای در شرکت فرابورس ایران با حضور مدیران شرکت متقاضی برگزار میشود. در این مرحله الزامی به ارسال مدارک از طریق مشاور پذیرش نیست ولی در صورت ادامه فرآیند پذیرش باید مدارک تکمیل و از طریق مشاورین پذیرش به فرابورس ایران ارسال شود.
-
اشخاص حقوقی (از قبیل کارگزاران، تامین سرمایهها و شرکتهای مشاور سرمایهگذاری) که دارای مجوز مشاور پذیرش از سازمان بورس بوده و به عنوان رابط اصلی متقاضی پذیرش و فرابورس ایران، شرکت را طی مراحل پذیرش یاری میکنند. فهرست دارندگان مجوز مشاور پذیرش در سایت فرابورس ایران قابل مشاهده است.
-
فرم درخواست مدارک در قسمت بازار اول یا دوم و بازار SME قابل مشاهده است.
-
سهامداران عمده که دارای کنترل بر شرکت هستند باید از طریق ارسال نامه یا صورتجلسه هیاتمدیره موافقت خود را با پذیرش شرکت در فرابورس ایران اعلام کنند. در صورتی که ترکیب سهامداری زیاد باشد به گونهای که هیچ یک از سهامداران قادر به اعمال کنترل بر شرکت نباشند، مصوبه مجمع عمومی مبنی بر موافقت با پذیرش در فرابورس ایران ارائه میشود.
-
این مدت بستگی به زمان تکمیل مدارک توسط شرکت و تعداد شرکتهای متقاضی طرح در هیات پذیرش دارد که تلاش میشود در کوتاهترین زمان ممکن انجام شود. اما طبق دستورالعمل پذیرش، ارسال مدارک به هیات پذیرش حداکثر 45 روز پس از تاریخ تكمیل مدارك بوده و هیات پذیرش نیز باید ظرف 45 روز، نظر خود را از طریق فرابورس ایران به متقاضی اعلام کند.
-
متقاضی میتواند مراتب اعتراض خود را بهصورت کتبی حداکثر ظرف مدت 10روز پس از ابلاغ تصمیم هیات پذیرش به دبیرخانه هیات مدیره سازمان بورس اعلام کند. رای هیات مدیره سازمان در خصوص بررسی مجدد موضوع یا تایید نظر هیات پذیرش، برای متقاضی، هیات پذیرش و فرابورس ایران لازمالاجراست.
-
طرح مجدد درخواست متقاضی در هیات پذیرش حداقل پس از سهماه و با انجام تمامی مراحل امکانپذیر خواهد بود.
-
این اقدامات شامل موارد زیر است:
- انجام الزامات تعیین شده توسط هیات پذیرش
- در صورت نیاز تغییر شخصیت حقوقی و ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار
- دریافت قفل توکن و افشای اطلاعات از طریق سامانه کدال
- سپردهگذاری سهام نزد سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه
- بهروزرسانی امیدنامه جهت افشا در سایت فرابورس ایران
-
فرصت شرکت جهت درج، حداکثر 6 ماه از زمان پذیرش بوده و عرضه سهام نیز باید حداقل 5 روز و حداکثر 4 ماه پس از تاریخ درج در فهرست نرخهای فرابورس ایران صورت پذیرد.
-
تغییر شخصیت حقوقی شرکتی که حداقل 2 سال از تاریخ تاسیس آن گذشته باشد، با ارسال صورتجلسه مجمع عمومی فوقالعاده با دستور تغییر شخصیت حقوقی آغاز شده و کل عملیات باید در فاصله زمانی یک ماهه انجام شود، بنابراین شرکت باید علاوه بر صورتجلسه مجمع، مدارک زیر را نیز جهت ارائه به اداره ثبت شرکتها آماده کند:
- تائید صورتهای مالی مربوط به حداقل 2 سال مالی توسط حسابدار رسمی (بازرس شرکت)
- تقویم کلیه اموال منقول و غیر منقول شرکت توسط کارشناس رسمی دادگستری
- برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده و تصویب اساسنامه ویژه شرکتهای سهامی عام
- اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار
در خصوص مجوز از سازمان، شرکت باید ضمن مراجعه به سازمان بورس و اوراق بهادار نامهای مبنی بر شمول یا عدم شمول مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت کند.
در صورت عدم شمول، نامه مجوز تغییر توسط سازمان بورس و اوراق بهادار خطاب به اداره ثبت شرکتها صادر میشود و در صورت شمول، پس از صدور مجوزهای لازم، نامه موافقت با تغییر شرکت به اداره ثبت شرکتها ارسال میشود. مدارک لازم به منظور ارائه به سازمان بورس و اوراق بهادار شامل:
- فرم تکمیل شده استعلام ثبت در سربرگ شرکت (فرم الف-3) لینک
- صورتهای مالی حسابرسی شده 2 سال مالی قبل و در صورت امکان صورتهای مالی 6 ماهه حسابرسی شده اخیر
- صورتجلسه مجمع عمومی فوقالعاده با دستور جلسه تبدیل شخصیت حقوقی شرکت از سهامی خاص به سهامی عام و تصویب اساسنامه جدید در قالب اساسنامه نمونه شرکتهای سهامی عام ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار
- دو نسخه اساسنامه مصوب مجمع عمومی فوقالعاده مطابق با اساسنامه نمونه شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس که تمامی صفحات آن به امضای اعضای هیات رئیسه مجمع رسیده باشد.
- آخرین اساسنامه ثبت شده شرکت به همراه آخرین تغییرات ثبتی آن
- اعلامیه تبدیل شخصیت حقوقی شرکت که به امضای دارندگان امضای مجاز شرکت رسیده باشد (مطابق فرم پ- 5) لینک
- صورت دارائیهای شرکت که متضمن تقویم کلیه اموال منقول و غیرمنقول شرکت بوده و به تائید کارشناس رسمی دادگستری رسیده باشد
- آگهی ثبت انتخاب اعضای هیاتمدیره و تعیین سمت آنها
- آخرین صورتجلسه مجمع عمومی عادی سالیانه
-
بر اساس مفاد قانون بازار اوراق بهادار، اوراق بهاداری که در فرابورس ایران یا بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته میشوند باید نزد سازمان بورس به ثبت برسند. این شرکتها باید درخواست ثبت را به همراه مدارک زیر به سازمان بورس ارائه کنند:
- فرم تقاضای ثبت برای شرکتهای متقاضی ورود به بورس یا فرابورس (در سربرگ و با امضای مدیرعامل شرکت)؛ فرم ت-3 لینک
- فرم بیانیه ثبت برای شرکتهای متقاضی ورود به بورس یا فرابورس؛ فرم ب-3 لینک – تمامی صفحات باید ممهور به مهر شرکت بوده و به امضای دارندگان امضای مجاز شرکت برسد
- آگهی ثبت تبدیل شخصیت حقوقی شرکت از سهامی خاص به سهامی عام
- گزارش هیاتمدیره به مجمع برای دو دوره مالی اخیر
- رونوشت تعهد سهامدار عمده مبنی بر عرضه سهام شرکت در فرآیند عرضه اولیه در فرابورس ایران
پس از ارسال مدارک بالا، سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام به ثبت شرکت میکند. شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ملزم به رعایت دستورالعملها و مقررات مصوب سازمان بورس بوده و باید اطلاعات مالی خود را مطابق فرمتهای مشخص در فواصل زمانی مقرر به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال کنند.
-
گذاشتن اطلاعات روی سامانه کدال از طریق دریافت توکن امکانپذیر خواهد بود. توکن یک ابزار سختافزاری از نوع USB است که جهت تائید اطلاعات شرکت توسط مدیرعامل و بالاترین مقام مالی شرکت، پیش از قراردادن اطلاعات در سامانه کدال استفاده میشود.
شرکت ابتدا باید نامه درخواست دریافت توکن را به همراه فرم تکمیل شده دریافتی از اداره نظارت بر ناشران فرابورسی سازمان بورس بهمنظور معرفی شرکت متقاضی به شرکت رایان بورس برای دریافت توکن، به اداره مذکور ارسال کند. در ادامه نیز باید فرم معرفینامه و تعهدنامه هیاتمدیره و فرم درخواست صدور گواهی الکترونیکی (برای مدیرعامل و بالاترین مقام مالی شرکت) تکمیل و به همراه مدارک مندرج در فرم مربوطه و فیش واریز تعرفه صدور گواهی الکترونیکی و سخت افزار توکن به شرکت رایان بورس مراجعه شود. (حضور فرد متقاضی یا وکیل قانونی وی در زمان صدور گواهی الکترونیکی الزامی است.)
فرمها و توضیحات تکمیلی در سامانه کدال قابل مشاهده است. لینک
-
پس از معرفی نماد شرکت توسط فرابورس به شرکت سپردهگذاری مرکزی، شرکت باید فرم درخواست ثبت و سپردهگذاری را در سربرگ خود تکمیل و به همراه نامه تائیدیه ثبت نزد سازمان بورس، اصل برگ سهام و فایل اکسل اطلاعات سهامداران اشخاص حقیقی و حقوقی به شرح زیر به شرکت سپردهگذاری مرکزی ارسال کند. همچنین برای دریافت کد سهامداری برای سهامداران حقوقی، باید آگهی تاسیس و آگهی تغییرات هر شرکت نیز به شرکت سپردهگذاری مرکزی ارسال شود.
فایل سهامداران حقیقی باید شامل این موارد باشد:
- - ستون A: (برای درج کد سهامداری بورسی)
- - ستون B: نام
- - ستون C: نام خانوادگی
- - ستون D: نام پدر
- - ستون E: شماره شناسنامه
- - ستون F: تاریخ تولد (به صورت 13520818)
- - ستون G: جنسیت (مذکر=M و مونث=F)
- - ستون H: شماره ملی (10 رقمی بدون فاصله)
- - ستون I: محل صدور شناسنامه
- - ستون J: تعداد سهام
و برای سهامداران حقوقی:
- - ستون A: (برای درج کد سهامداری بورسی)
- - ستون B: نام شرکت
- - ستون C: شماره ثبت
- - ستون D: محل ثبت
- - ستون E: شناسه ملی
- - ستون F: تعداد سهام
-
طبق رویه اجرایی، شرکتها میتوانند طی نامهای تقاضای تمدید مهلت درج خود را به همراه دلایل مربوطه به فرابورس ایران ارائه دهند. قبول تقاضای تمدید و نیز مدت آن منوط به موافقت و تصمیم هیات پذیرش است. در صورت عدم موافقت با تمدید یا اتمام مهلت تمدید و عدم درج شرکت، پذیرش شرکت لغو شده و شرکت میتواند مجددا تقاضای پذیرش را ارائه کند.
-
- تکمیل اطلاعات شرکت در سامانه کدال براساس دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای
ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار برای ناشران بازار خارج از بورس
* قابل ذکر است انتشار صورتهای مالی سالانه حسابرسی شده، گزارش فعالیت هیاتمدیره، آگهی دعوت به مجمع و تصمیمات مجمع شرکت برای سهسال قبل از تاریخ عرضه ضروری است. - انتشار آخرین اطلاعات واقعی شرکت متناسب با تاریخ عرضه (سهماهه حسابرسی نشده، ششماهه حسابرسی نشده، ششماهه حسابرسی شده و ....)
- انتشار پیشبینی درآمد هر سهم حسابرسی شده بر اساس الزامات دستورالعمل اجرایی افشای
اطلاعات ثبت شده نزد سازمان( این مورد در رابطه با شرکتهایی که فعالیت اصلی آنها
سرمایهگذاری در سهام است مصداق ندارد).
لازم به ذکر است پیشبینی عملكرد سالانه شرکت اصلی و تلفیقی حداقل 30 روز قبل از شروع سال مالی جدید و اظهارنظر حسابرس نسبت به آن حداکثر 20 روز پس از ارائه توسط ناشر باید افشا شود. - تعیین تاریخ قطعی عرضه با هماهنگی ناشر و شرکت فرابورس ایران
- اخذ مجوز عرضه از سازمان بورس و اوراق بهادار، این موضوع منوط به تکمیل تمامی اطلاعات مورد نیاز در سامانه کدال و پاسخ به سوالات سازمان بورس و اوراق بهادار در صورت لزوم است.
- برگزاری جلسهای در فرابورس با حضور سهامدار عمده و اعضای صاحب اختیار در خصوص تعیین قیمت سهم و نحوه تخصیص سهام ترجیحی (در صورت درخواست شرکت)
- برگزاری جلسه معارفه توسط ناشر به منظور معرفی شرکت به سرمایهگذاران بالقوه
- برگزاری نشست خبری توسط فرابورس ایران
- انجام هماهنگیهای لازم با معاونت عملیات بازار فرابورس توسط کارگزار عرضهکننده جهت انجام امور مربوط به اخذ سفارش فروش
- اطلاعرسانی در خصوص عرضه سهام از طریق سایت شرکت فرابورس حداقل 3 روز کاری قبل از تاریخ عرضه
- دعوت از سهامدار عمده، مدیرعامل و اعضای هیاتمدیره ناشر جهت حضور در شرکت فرابورس ایران و کشف قیمت در روز عرضه اولیه
- تکمیل اطلاعات شرکت در سامانه کدال براساس دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای
ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار برای ناشران بازار خارج از بورس
-
طبق رویه اجرایی، شرکتها میتوانند طی نامهای تقاضای تمدید مهلت عرضه خود را به همراه دلایل مربوطه به فرابورس ایران ارائه دهند. قبول تقاضای تمدید و نیز مدت آن منوط به موافقت و تصمیم هیات پذیرش است. در صورت عدم موافقت با تمدید یا اتمام مهلت تمدید و عدم عرضه شرکت، پذیرش شرکت لغو شده و متقاضی میتواند پس از گذشت یک سال مجددا تقاضای پذیرش را به فرابورس ایران ارائه دهد.
-
میزان عرضه اولیه توسط هیات پذیرش تعیین میشود که بستگی به عواملی از قبیل میزان سهام شناور تعیین شده در بازار اول یا دوم طبق دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقلوانتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران و میزان سهام شناور آزاد شرکت در زمان عرضه دارد. لازم به ذکر است که طبق شرایط پذیرش، حداقل میزان سهام شناور آزاد در بازار اول 10 درصد و در بازار دوم 5 درصد است.
-
در روز عرضه اولیه در بازارهای اول، دوم و SMEs باید حداقل 50 درصد سهامی که برای عرضه اولیه در نظر گرفته شده به فروش برسد در غیر این صورت عرضه اولیه توسط فرابورس باطل میشود.
-
فرابورس ایران میتواند در صورت عدم رعایت مقررات بازار اوراق بهادار از جمله مفاد دستورالعمل پذیرش توسط ناشر، پذیرش اوراق بهادار مربوطه را حداکثر برای مدت 30 روز به حال تعلیق درآورد. تعلیق اوراق بهادار پذیرفته شده برای مدتی بیش از 30 روز منوط به موافقت هیات پذیرش خواهد بود. در هر صورت مدت تعلیق در این حالت بیش از 3 ماه نخواهد بود.
سازمان بورس نیز میتواند در صورت عدم ایفای وظایف ناشر، دستور تعلیق پذیرش اوراق بهادار پذیرفته شده را به فرابورس ایران صادر کند. تشخیص مدت تعلیق در این خصوص با سازمان خواهد بود و رفع تعلیق منوط به رفع دلایل اعلام شده است.
-
* در بازارهای اول و دوم پذیرش شرکت در موارد زیر میتواند لغو شود:
- عدم ایفای تعهدات ناشر پس از گذشت 6 ماه از تاریخ اعلام سازمان یا هیات پذیرش مبنی بر تعلیق
- عدم رعایت حدنصابهای تعیین شده در خصوص سرمایه، درصد حقوق صاحبان سهام به کل دارائیها و میزان سهام شناور در بازارهای اول و دوم
- اظهارنظر مردود یا عدم اظهارنظر حسابرس در خصوص صورتهای مالی
- انحلال یا ورشکستگی ناشر
- در بازار اول، عملکرد شرکت در 2 دوره مالی متوالی منجر به زیان شده و نتیجه عملیات 6 ماهه بعدی شرکت نیز منجر به سود نشود.
- در بازار دوم، شرکت مشمول ماده 141 لایحه اصلاح قانون تجارت شده و ظرف مدت 2 سال پس از آن از شمول ماده مذکور خارج نشود.
* در خصوص شرکتهای پذیرش شده در بازار SMEs، در صورتی که شرایط پذیرش در این بازار نقض شده یا حقوق صاحبان سهام کمتر از یکمیلیارد ریال شود و شرکت پس از تعلیق پذیرش، ظرف 6 ماه موفق به احراز آنها نشود، پذیرش در این بازار لغو میشود.
در صورت وجود این موارد، فرابورس ایران مراتب را به هیات پذیرش اعلام و ناشر موظف است ظرف 30 روز توضیحات خود را به هیات پذیرش ارائه کند. در صورت تشخیص هیات پذیرش، مهلت مشخصی برای ناشر برای برطرف کردن موارد منجر به لغو درنظر گرفته میشود. ضمن اینکه هیات پذیرش میتواند پذیرش شرکت را طی مهلت مذکور به حالت تعلیق درآورد و در صورتی که طی مهلت مقرر، موارد لغو پذیرش رفع نشود، پذیرش شرکت لغو میشود.
-
در صورت لغو پذیرش در بازارهای اول یا دوم، شرکت به بازار پایه منتقل شده و معاملات آن در بازار پایه فرابورس انجام خواهد شد. همچنین در صورت لغو پذیرش در بازار SMEs ، در صورتی که شرکت مشمول ثبت نزد سازمان باشد به بازار پایه منتقل میشود و در غیر این صورت از بازار خارج میشود.
-
حداقل پس از گذشت یک سال از تاریخ لغو پذیرش میتواند درخواست پذیرش خود را به فرابورس ایران ارائه دهد.
-
شرکتهایی که به درخواست ناشر لغو پذیرش شده باشند تا 2 سال بعد از تاریخ لغو پذیرش، قابل پذیرش مجدد در فرابورس ایران نیستند.
-
ارائه درخواست پذیرش این شرکتها به فرابورس ایران، حداقل 2 ماه پس از شروع نقلوانتقال آنها در بازار پایه امکانپذیر است.
-
ناشرانی که حداقل 6 ماه از تاریخ عرضه اوراق بهادار آنها در بازار اول یا دوم فرابورس ایران گذشته است، میتوانند درخواست انتقال به بورس اوراق بهادار تهران را به این بورس ارائه کنند. انتقال اوراق بهادار مزبور به بورس اوراق بهادار تهران، منوط به پذیرش این اوراق در بورس یادشده با رعایت مقررات است.